IOT & Güvenlik

Benim yorumumla IOT Nedir ?

İngilizcesi Internet of things olarak geçen, Türkçeye Nesnelerin İnterneti olarak geçmiş olan, çoğunlukla zaman geçirdiğimiz, ev, ofis gibi yerlerde hayatımızı daha da kolaylaştırmak adına fiziksel ürünlerin kablosuz sistemler kullanarak, birbirleriyle haberleştiği sistemlere diyebiliriz.

IOT Ürünlerde Güvenlik Önlemleri

İnternete bağlanan akıllı ürünlerin büyük bir çoğunluğu, wifi ya da wifi bir huba bağlı ZigBee ürünlerden oluşmaktadır. Birçok wifi ürün tuya alt yapısı kullanarak, tuya uygulaması ile yönetilmektedir. Dünyada birçok üretici olduğundan, geneli no name diye adlandırdığımız, kendi modemimize bağladığımız bu ürünler, ne kadar güvenli ? Bu sebeple, akıllı ev ürünlerimizi olabildiğince yalın bir şekilde tutmamız, kişisel cihazlarımız olan pc, telefon gibi ürünlerle aynı ağda tutmamamız gerekir.

Tüm bu açıklamaları maddelendirmek istersek ;

  • Güncel updateleri alan, IOT destekli modemler kullanmalıyız, ( Keenetic vb. )
  • Akıllı ev ürünleri için ayrı yalın bir wifi ağ kurmalıyız,
  • Kurduğumuz yalın wifi ağına local ip bloğu dışında, ayrı bir ip bloğu vermeliyiz . Örneğin, default ip blogumuz 192.168.2.X şeklinde gidiyor ise, oluşturduğumuz yalın wifi ağının ip bloğunu 10.20.30.1 şeklinde yapabiliriz,
  • Yalın wifi ağının SSID durumunu gizlemeli, şifreleme türünü güncel WPA2-PSK veya WPA3-PSK seçmeliyiz,
  • Yalın wifi ağının, modemle kurulu olan diğer wifi ağlarla olan iletişimini ayarlarından kapatmalıyız,
  • Yalın wifi ağımıza yeni katılan ürünler için, default ayar olarak internete çıkışını kapatmalıyız.
Editor avatarı

Posted by